HISTÒRIA


Era l'any 2013 quan molts mestres de música vam rebre un correu on se'ns convocava a una reunió amb altres mestres. De fet, van ser dues reunions. El 18 de maig de 2013 ens vam trobar la gent de Tarragona i Lleida a l'Escola Sant Jordi de Lleida. I el 25 de maig de 2013 ho vam fer les persones de Girona i Barcelona a l'Escola Puigsoler de Sant Vicenç de Castellet.

Encuriosits i encuriosides hi vam assistir una cinquantena de mestres de música. Érem de llocs diferents, però teníem dues coses en comú: havíem fet algun curs amb en Josep-Manel Vega i compartíem la seva manera d'entendre l'educació musical. I després d'escoltar el projecte que en ell ens va explicar, els 26 més interessats, ens vam tornar a trobar a l'Escola de Sant Vicenç de Castellet un calorós 29 de juny de 2013.

D'aquella reunió en vam sortir tots i totes molt engrescats. Vam marcar les línies a seguir, ens vam organitzar en departaments i comissions i vam decidir establir un calendari de formacions per tot el curs vinent. Estàvem a l'inici d'un gran projecte!  

El 19 d'octubre ens vam trobar a l'Escola Sant Salvador d'Horta, de Santa Coloma de Farners i vam començar la formació dels blocs de Salutació i Comiat. Va ser un dia important, ja que començàvem la formació i ens començàvem a establir com a grup de treball. 

A pocs dies de fer la següent sessió, ens va arribar una molt bona notícia! Havíem aconseguit poder realitzar la sessió a l'Escolania de Montserrat. En aquest entorn vam realitzar la tercera sessió un fred 23 de novembre de 2013: Piano per a no-pianistes. I a la tarda vam tenir el privilegi de poder fer una visita a les instal·lacions de l'Escolania. Va ser molt emocionant!

La següent sessió va ser el 9 de novembre, a l'Escola Agustí Bartra de Terrassa. Tocava fer les activitats del bloc de llenguatge. Va ser aquest dia quan cada comissió va establir quins serien els seus objectius. I vam començar a parlar d'establir-nos com a associació!

Començava l'any 2014 i per a la següent sessió ens vam endinsar en l'espessa boira d'un 11 de gener de 2014 a l'Escola Sant Jordi de Lleida. Allí vam fer la formació de la primera part del bloc d'Audició. 

Aquell gener va ser ben productiu, ja que el 25 de gener ens tornàvem a trobar. Aquest cop ho faríem a l'Escola Sol i Lluna de Castellar del Vallès per fer els blocs d'Educació del Ritme i Educació de l'Oïda. Aquella tarda vam acabar de concretar la següent trobada: seria el primer cap de setmana intensiu d'EMA! 

Els dies 15 i 16 de febrer ens vam trobar (malgrat alguns problemes amb Google Maps...) a la Casa de Colònies Mas Can Pic, a Taradell. El dissabte vam començar la formació d'Instruments i vam estar treballant de valent fins les 20h. Després vam sopar i vam gaudir d'una vetllada musical. Diumenge vam esmorzar tots junts i vam fer el taller d'Òpera amb alguns familiars com a convidats. Després de dinar ens vam acomiadar fins la propera. 

La formació va seguir a Calders, a l'Escola Anton Busquets i Punset, el dissabte 8 de març. El matí el vam tenir ocupat amb els blocs d'Educació de la Veu, Cançó i una pinzellada de Cultura musical. A la tarda ens vam reunir per comissions, perquè teníem molts aspectes a tractar. 

Un altre cap de setmana començava, ara a les terres de Ponent. Començàvem el dia 22 d'abril a l'Escola Pràctiques I de Lleida amb la segona part de l'Audició. Per dinar vam anar tots a l'Alberg de Sant Anastasi. A la tarda vam acabar la formació i vam començar a plantejar-nos com havíem de continuar el projecte, perquè estàvem ja acabant la fase de formació. El dia següent vam anar a l'escola del Josep-Manel, l'Escola L'Àlber d'Albesa, perquè allí disposava de tot el material per poder fer la segona part del bloc d'Instruments. I en vam gaudir molt!

La següent sessió va ser a final de curs, un 30 de juny. Acabava el curs i començàvem a tancar alguns temes. Ens vam reunir per departaments, tant al matí com a la tarda. Aquell dissabte a l'Escola Els Planells d'Artesa de Segre va ser molt profitós (potser era perquè començàvem les vacances!) 

El dia 4 d'octubre repreníem el curs i ens vam trobar a l'Escola Els Cossetans, a Cunit, per fer una formació de dansa que ens havia preparat el Departament homònim. Va ser molt enriquidor bescanviar recursos.  

El 25 d'octubre ens vam tornar a trobar a l'Escola L'Alber, a Albesa per repassar activitats d'Instruments. En aquesta trobada quedaren establerts els objectius mínims d'avaluació. 

La següent trobada va ser el 9 d'abril de 2016 l'Escola Agustí Bartra, a Terrassa. Va ser una trobada per parlar de tecnologia musical, d'eines i recursos musicals. 

A partir d'aquesta trobada, EMA va continuar treballant en els objectius que ens havíem marcat. Vam organitzar un equip de direcció obert, que es va anar reunint en diferents ocasions i en diferents espais (Alcoletge, La Panadella, etc). Vam establir quines crèiem que havien de ser les característiques d'un Educador Musical Artesà, com avaluaríem i certificaríem la formació, i vam provar diferents maneres de compartir els materials. També vam fer trobades per entregar els Certificats d'Assistència

Començàvem la tercera fase que ens havíem marcat. Va ser llavors quan va començar a créixer la pàgina web i va néixer, un 7 de febrer de l'any 2017, la Revista EMA

I després de 3 anys de formacions i de trobades per decidir aspectes importants sobre aquell projecte que havíem iniciat amb tanta il·lusió, vam encetar la quarta fase: EMA s'obria al món. El 12 de novembre de 2016, quatre membres d'EMA s'estrenaven com a formadores del bloc de Ritme i el bloc d'Oïda i Entonació a altres persones, mestres de música, que volien conèixer la nostra manera d'entendre l'educació musical. I va ser tot un èxit. Tant, que el 6 de maig de 2017 i el 28 d'octubre vam tornar a repetir l'experiència i vam oferir la formació del bloc d'Audició impartida per altres membres d'EMA.

Va ser durant el dissabte 1 de juliol, que de manera oberta al públic, quatre membres d'EMA van demostrar que havien assolit els objectius d'un bon educador musical artesà i que havien rebut tota la formació. I van obtenir així els quatre primers Certificats de Reconeixement EMA

A dia d'avui hem recorregut moltes escoles del nostre territori, hem compartit recursos i molt bones estones, però ens queda encara molta història per recórrer. Volem donar a conèixer la nostra manera d'entendre l'educació musical. Estem molt entusiasmats amb aquest projecte.

Ens acompanyes?

Maria Beltran 

¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar